Unser 22. Schlossgeflüster steht ganz im Zeichen von Risk Management. Es werden bei unseren Referenten Erinnerungen an das 17. Schlossgeflüster wach, als uns Thomas Schlienger nähergebracht hat, dass "softe" Faktoren, wie das menschliche Sicherheitsverhalten gemessen und ausgewertet werden können.
Und wieder einmal haben wir ein Novum. Unsere Referenten kommen aus England und somit wird auch das Referat in Englisch gehalten. Darum nachfolgend auch das Thema und die Vitae unsere Referenten in Englisch:
Beyond the Numbers - The Human Side of Risk Management
In this session, Elliot and Geoff will share with us the results of decades of research into Risk Type and teach you techniques to optimise decision-making. Their focus will be on the risk instinct and the important benefits of its inherent diversity, whether between individuals, between team members or in organisational decision making.
The Risk Type Compass (RTC) is a highly reliable, peer-reviewed psychological questionnaire based on extensive validation studies. It focuses specifically on deep-rooted personal traits that have a significant and lasting impact on decision-making. RTC research is in line with neuroscience and behavioural economics and adds a chapter on ‘mental measurement’ to the 2000 year old history of dualistic theories of the mind.
Learn how business psychology can help you to measure, and understand people’s varying dispositions to risk across an organisation. Through a robust assessment and taxonomy, Elliot and Geoff will outline how to make sense of subjective risks.
Risk Type Compass - Why not join in right away?
All Participants will have the unique opportunity to answer the questionnaire themselves in advance and get an idea of your own Risk Type. At the event, our speakers will also analyse data in real time to provide insights into the impact of different risk instincts on group dynamics and decision-making processes. Your data will only be used anonymously and only if you consent!
Our Speakers
Geoff Trickey is a Chartered Psychologist and UCL graduate, recognised as a Fellow of the Royal Society of Arts and an Associate Fellow of the British Psychological Society. His career spans research at UCL, a European managerial role with The Psychological Corporation, and founding Psychological Consultancy Ltd (PCL). A decade of pioneering research on risk and decision-making guided his most recent work on the development of the Risk Type Compass, a unique tool that reveals the dynamics of decision making in individuals, teams and organisations. Committed to applying psychology in business, Geoff has established PCL as a leader in advancing innovative approaches to organisational performance and decision-making.
Elliot Phillips obtained his master’s degree in occupational psychology back in 2019 and since then has been immersed in the world of business psychology and psychometrics. Having embarked on a career that spans across continents, Elliot's international exposure has equipped him with a diverse perspective on personality psychology, its measurement and its practical applications. He has utilised psychological data to write research, enhance hiring processes and assist and refine leadership development programmes. Elliot is passionate about using psychological data to understand how individuals and teams approach risk, make decisions, and ultimately perform at their best.
Wichtige Anmerkungen
Datum und Ort
Nach einigen Jahren Abwesenheit geht es zurück zum Ursprung des Schlossgeflüsters, in das schöne Weiherschloss in Bottmingen und wir geniessen die französische Küche der neuen Brasserie du Château.
14. Mai 2025 im Weiherschloss Bottmingen, Schlossgasse 9, CH-4103 Bottmingen
Ablauf
18:15 – 19:00 Apéro, bei guter Witterung im Schlosshof
19:00 – 19:30 Vorspeise und Getränkeservice
19:30 – 20:45 Vortrag
ab 20:45 Hauptgang, Dessert, Kaffee
Planen Sie genügend Zeit ein, sonst verpassen Sie eventuell spannende Folgediskussionen oder das Dessert!
Menu
Soupe à l'oignon (Zwiebelsuppe), mit Gruyère überbackene Croutons
Kalbsragout in Weissweinsauce mit Kartoffelstock und Gemüse
Moelleux au chocolat mit Vanille Glacé
Spezielle Essenswünsche
Wünschen Sie ein vegetarisches Menu, sind Sie allergisch auf gewisse Lebensmittel oder haben Sie sonst einen Wunsch? Bitte gleich bei der Anmeldung vermerken. Besten Dank.
Kosten
Damit wir den laufend steigenden Kosten und den Tagespreisen in der Gastronomie Rechnung tragen können, werden die Kosten für jeden Anlass individuell festgelegt.
Die Kosten für die Teilnahme belaufen sich auf auf CHF 123.00 pro Person.
In den Kosten enthalten sind der Apéro inkl. Orangensaft und einem Glas Prosecco, Weisswein oder Bier, das Drei-Gang- Menu, sowie Mineralwasser und ein Kaffee oder Tee für nach dem Essen. Alle weiteren Getränke wie Weine, Spirituosen, Bier und Süssgetränke während des Essens sind nicht inbegriffen und müssen von jedem Teilnehmer selbst getragen werden
Anreise
Das Weiherschloss Bottmingen befindet sich hier!
Für mit dem Auto Anreisende stehen ausreichend Parkplätze beim Schloss zur Verfügung.
Das Schloss ist auch mit öffentlichen Verkehrsmittel sehr gut erreichbar. Ab Bahnhof SBB fährt das Tram Nummer 10 (Fahrtrichtung Rodersdorf Station) direkt zum Schloss (Haltestelle Bottmingen Schloss).
Zudem wird die Haltestelle auch von den Bussen 34, 47, 59, 60 aus verschiedensten Richtungen angefahren.